Vergroot je psychologisch kapitaal en optimaliseer je huidige leefwijze

Maatregelen die moeten helpen om het virus de kop in te drukken bepalen onze fysieke vrijheid. Bekruipt je in deze tijd het gevoel op lege banden te fietsen of vraag je je af hoe je hier doorheen komt? Hoe zorg je voor je emotionele welzijn onder deze omstandigheden?
Het beste wat je kunt doen tegen de impact van de coronamaatregelen, is je huidige leefwijze optimaliseren. Ieder mens is van nature uitgerust met een aantal positieve eigenschappen die hem of haar daarbij kunnen helpen, namelijk optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Met een woord wordt dit “psychologisch kapitaal” genoemd. Deze eigenschappen kunnen ons helpen om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan.
Het goede nieuws is dat je deze eigenschappen verder kunt ontwikkelen. Hoe meer psychologisch kapitaal je hebt, hoe beter je situaties die je zwaar vallen het hoofd kunt bieden.
Wat deze eigenschappen inhouden en hoe je deze kunt vergroten, leg ik hieronder uit.
• Optimisme is het geloof dat je hebt om een positieve verandering te kunnen bereiken.
• Hoop is de wilskracht om iets wat je belangrijk vindt te bereiken én de mogelijke routes uit te stippelen om daar te komen, zodat je ook bij obstakels door kunt gaan.
• Veerkracht is je vermogen om bij tegenslag weer op te staan.
• Zelfvertrouwen is de overtuiging dat je een bepaalde taak goed kunt uitvoeren.
Met meer veerkracht kun je wel een stootje hebben, je veert weer terug na een tegenslag.
Als je je zelfvertrouwen op een constructieve manier vergroot, zit je beter in je vel en bereik je meer.
Wanneer je meer optimisme en hoop hebt, pak je de dingen aan, je gaat niet bij de pakken neerzitten.  
Het is echt de moeite waard om je psychologisch kapitaal te vergroten nu wij in bijzondere omstandigheden leven. Hoe kun je dat doen? Je kunt bijvoorbeeld één voor één de eigenschappen langs lopen en jezelf de volgende vragen stellen: Wat betekent deze eigenschap voor mij, hoe is deze eigenschap bij mij ontwikkeld, in welke situatie ervaar ik meer/minder van deze eigenschap, wat doet deze eigenschap in mij groeien of wat heb ik nodig om deze eigenschap te laten groeien, wat doe ik nu wat hierbij helpt?
Door te beseffen wat jouw positieve bijdrage is aan gebeurtenissen kun je optimisme vergroten.
Door doelen te stellen en de route ernaartoe uit te stippelen en je voor te bereiden op obstakels, kun je hoop vergroten.
Door je pluspunten te ontdekken, zoals kennis en relaties uit te bouwen, vergroot je veerkracht.

In mijn werk hou ik mij al jaren bezig met de aspecten van psychologisch kapitaal. In de aanraking bijvoorbeeld hervinden mensen veerkracht; mensen ervaren in zichzelf en aan zichzelf wat veerkrachtig maakt. Mensen ontwikkelen in de nabijheid en intimiteit van de aanraking vertrouwen en zelfvertrouwen. Door de aanraking kan er ruimte ontstaan en kunnen mensen oplossingen en mogelijkheden gaan zien en voelen om met een situatie om te gaan. Mensen ervaren wat hoop geeft en wat optimisme stimuleert.

Meer psychologisch kapitaal zorgt ervoor dat je beter kunt omgaan met stress, tegenslagen  en uitdagingen. In een onvoorspelbare tijd als deze kan het je helpen om de maatregelen beter te dragen zonder het ongemak ervan te ontkennen of te bagatelliseren.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!