Ik wens je fijne feestdagen.

Jij mag zijn zoals je bent
om te worden wie je bent
maar nog niet kunt zijn.

En je mag het worden
op jouw manier en in jouw tijd.
(Anna Terruwe)

Dit gedichtje van Anna Terruwe (1911) hoorde ik in het eerste jaar van mijn haptotherapieopleiding. Psychiater Anna Terruwe is bekend door haar bevestigingsleer: een kind heeft een natuurlijk verlangen naar bescherming en tederheid, naar ‘bevestiging van zijn bestaan’ waarin het als mens wordt bevestigd. Wanneer een kind hierin te kort komt, kan er in het gevoelsleven fundamentele onrust, onzekerheid en onbevredigdheid ontstaan.Therapie is dan gericht op het herstellen van de bevestiging. Dit sluit helemaal aan bij haptotherapie waarin op een bevestigende en affectieve manier wordt aangeraakt.
Ik vind het gedicht nog steeds mooi.   

Kerst is een periode van terugblikken en van vooruitkijken naar de toekomst.
Afgelopen jaar heb ik weer veel mensen mogen begeleiden.
Er waren mooie, intense, vrolijke en emotionele momenten.

Samen gingen we op pad om te onderzoeken wat voor jou belangrijk is, wat jou sterk maakt, welke ruimte je kan innemen, hoe je je grenzen kunt aangeven, en van welke dingen je kunt genieten.

Ik wens jou en alle dierbaren om je heen een gezellige kerst en een inspirerend nieuwjaar.

Ook in 2023 ben je welkom in mijn praktijk.