Gezellige kerstagen en een sprankelend en gezond 2024

Een bewogen jaar ligt achter ons. Ik heb ook dit jaar veel persoonlijke verhalen gehoord van mensen die ik heb mogen begeleiden. Mooie, intense, ontroerende, leuke, verdrietige en optimistische verhalen.
Regelmatig ging een gesprek over het moeten accepteren van iets waar je niet zelf voor gekozen hebt. Dat kan van alles zijn: een carriereknik, iets met de gezondheid van jezelf of van een dierbare, het moeten opgeven van je plek thuis of in je werk, een vriendschap of huwelijk wat over is enz. Het kan een hele klus zijn om dit te accepteren en je weg erin te vinden. Deze week kwam ik een verhaaltje tegen in mijn positieve psychologieboek wat mij deed denken aan het acceptatieproces waar mensen doorheen kunnen gaan.

Stel: je hebt een prachtige vaas gebroken en die vaas valt in duizend stukjes. Wat ga je doen in vredesnaam? Probeer je de vaas te herstellen zoals hij was? Of raap je de vaas op en gooi je alles weg in de vuilnisbak omdat je denkt dat het toch niks meer kan worden? Of raap je de stukjes bij elkaar en maak je er iets nieuws van? Een mooi gekleurd mozaïek bijvoorbeeld?

Wanneer er nare dingen gebeuren hebben we vaak het idee dat een deel van ons b.v. hoe wij de wereld, onszelf en mensen om ons heen zien, kapot is. Wanneer je probeert om je leven te repareren zoals het vroeger was, kun je toch gebroken en kwetsbaar blijven.

Maar als je een verandering accepteert en je bouwt jezelf opnieuw op, dan kun je veerkrachtiger worden en kun je open gaan staan voor een nieuwe manier van leven. Die veranderingen betekenen niet perse dat je geen last meer hebt van herinneringen, rouw of vormen van stress. Maar het kan wel betekenen dat je meer zingeving ervaart door wat je hebt meegemaakt.

 

GEZELLIGE FEESTDAGEN EN EEN SPRANKELEND EN GEZOND 2024