Uit je hoofd en in je lijf

Het is augustus: vakantietijd. Bijkomen van de dagelijkse stress en doen waar je zin in hebt, in een andere omgeving of gewoon thuis. Ook een moment om te na te denken over hoe je bij jezelf hebt stilgestaan het afgelopen jaar.


Signalen van je lichaam

In ons dagelijks leven zijn we de hele dag met ons hoofd bezig: we denken, regelen, analyseren. Ons lichaam lijkt er alleen maar te zijn om dit mogelijk te maken. Het lichaam wordt gezien als iets functioneels of als iets wat mooi gemaakt moet worden.

Door verwachtingen van de omgeving, stress en verplichtingen, staan we te weinig stil bij de signalen die ons lichaam geeft. Dan kan het voorkomen dat je op het eind van de dag ontdekt dat je een maaltijd hebt overgeslagen of dat je veel te weinig hebt gedronken.
Het hoofd is topzwaar geworden en we zijn het lichaam vergeten, terwijl dat nu juist allerlei signalen geeft over hoe het met ons gaat.
Signalen die vertellen dat je dorst hebt of dat je een goede nachtrust nodig hebt of dat je iemand mist. Of dat het niet goed met je gaat. Voelen en denken zijn niet in evenwicht waardoor we die signalen niet oppakken. We laten ons teveel leiden door ambitie of door wat anderen van ons willen. Het is niet zo gek dat het lichaam gaat protesteren, moe wordt en dat er allerlei klachten op lichamelijk en geestelijk vlak ontstaan.

 


Onderzoek over de connectie tussen hoofd en lichaam

Waarneming van de signalen van je lichaam speelt een belangrijke rol bij psychische gezondheid. Het lichaam slaat stress en traumatische ervaringen op. Onderzoek heeft uitgewezen dat ingrijpende jeugdervaringen leiden tot meer spierspanning in het lichaam. Mensen met ingrijpende jeugdervaringen reageren lichamelijk meetbaar heftiger op stress en pijn en houden ook langer lichamelijk last. De inzichten uit deze onderzoeken zijn ook waardevol voor mensen zonder traumatische ervaringen: het lichaam speelt een cruciale rol in hoe je met nieuwe stresssituaties omgaat.

 


Interoceptie 

Belangrijk is het dus om de signalen van je lichaam te herkennen. Met een mooi woord: interoceptie.
Hoe beter je die signalen kunt herkennen, hoe beter je emoties kunt reguleren. Hoe beter je die signalen herkent, hoe sneller je gezonde acties kunt ondernemen. Dus in plaats van te gaan snacken bij ongemak of doorgaan bij erge moeheid, gaan kijken waar de stress vandaan komt en een time out nemen om tot rust te komen.

 


Samen met anderen
Om spanning en emoties van je lichaam te verwerken is het belangrijk om dit samen met anderen te doen. Dat kan door mensen bij wie je je vertrouwd voelt op te zoeken.

Samen dingen te ondernemen, te wandelen te dansen enz.
Samen kun je ook het gevoel woorden geven. Je kunt elkaar de vraag stellen: hoofd, wat zegt je lichaam?
De afgelopen jaren is samenzijn door corona lastig geweest. Mensen zijn echt veel te weinig aangeraakt en dat is niet gezond. Juist door met elkaar te sporten, te knuffelen, kom je via het lichaam van anderen in contact met je eigen lichaam en jouw lichaam staat in gezond contact met anderen.

 


Haptotherapie

Contact maken met je iichaam en gevoelens en contact maken met anderen is de basis van haptotherapie. In de behandelingen met aanraking en ervaringsoefeningen, ontdek je wannneer je van binnenuit opengaat en wanneer je afsluit, wanneer je open staat voor contact en wanneer je afgesloten bent, wanneer je spanning maakt, blokkeert en wat je terughoudt. Door de oefeningen en gesprekken leer je de signalen van je lichaam te herkennen en te begrijpen waardoor je voelt wat je wilt en wat niet. Wat goed voor je is en wat niet.