Niet hollen voor het stilstaan: hoe je ‘vrijetijdsziekte’ voorkomt

Vakantie betekent voor iedereen wat anders. Er wordt zelfs op gepromoveerd.
Volgens arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom (Radboud University, 2012) is ”vakantie een krachtig middel om te herstellen van je werk. Ondanks het feit dat de effecten van korte duur zijn, kunnen er positieve veranderingen optreden in stemming en welzijn die wellicht een buffer vormen tegen toekomstige stressoren. Een vakantie helpt mensen om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en om zaken in perspectief te zien”.
Zij constateert in haar promotie onderzoek dat werknemers tijdens hun vakantie meer tijd besteden aan gesprekken met hun partner dan daarbuiten en dat de kwaliteit van de gesprekken ook positiever wordt beoordeeld dan voor de vakantie en dat dat samenhangt met een betere gezondheid en welbevinden tijdens en na de vakantie

Belangrijk is de vraag: HOE ga je op vakantie, hoe bereid je je voor??

We kennen het allemaal: vooruitwerken en taken afronden vlak voor je vakantie. Het klinkt goed maar de cijfers geven iets anders aan: mannen werken vaker door tot de laatste dag en vrouwen zijn de laatste dag nog bezig met de vakantieboodschappen. Meer dan de helft van de vakantiegangers blijkt de koffers de nacht voor vertrek in te pakken. Dit eist zijn tol: mensen gaan de avond voor vertrek gemiddeld twee uur later naar bed.

Je kunt uitgeruster aan je vakantie beginnen wanneer van tevoren je koffer pakt. Maak een realistische werkplanning voor de weken voor je vakantie.

Op de bestemming aangekomen, is het belangrijk om niet meteen languit te gaan. Het is een bekend verschijnsel: ziek worden wanneer je tot rust komt. Hoofdpijn, verkouden, griep, algehele malaise. Ad Vingerhoets, gezondheidspsycholoog, zegt dat 3% van de Nederlanders er last van heeft. Hij noemt dit ‘vrijetijdsziekte’. De oorzaak ligt waarschijnlijk in je afweersysteem: acute stress wakkert je afweer aan en onderdrukt ziekte tot het moment dat er rust komt en je afweersysteem de ziekmakers niet meer kan stuiten.

Maak de overgang van inspanning naar ontspanning dus minder abrupt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld actief te blijven door wat te sporten en niet meteen een gat in de dag te slapen.
Maar, het belangrijkste is: niet keihard doorbuffelen tijdens de dagen voor je vertrek. 

Welke mensen hebben hier het meeste last van? Vooral diegenen die een hoge werkdruk ervaren en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Wanneer de druk om te presteren wegvalt, raak je uit balans en kunnen er klachten ontstaan.

Er is niet één bepaalde activiteit die herstel bevorderend werkt maar het gaat er vooral om dat je plezier beleeft aan je vakantieactiviteiten, dat je je kunt ontspannen, dat je mentaal afstand neemt van je dagelijks werk en beslommeringen en dat je zelf kan bepalen hoe je je tijd besteedt tijdens je vakantie.

Tot besluit twee tips voor wanneer je weer thuisgekomen bent:
Tip 1: Houd de ontspanning langer vast door na je vakantie elke dag te gaan liggen of zitten en 5 minuten te visualiseren. Denk terug aan alles wat je zag, voelde, rook en proefde. Maak het groter en geniet van deze gedachten. Zo komt er serotonine vrij in je brein, wat een prettig gevoel geeft. Je kunt deze herinnering gebruiken bij bijvoorbeeld een hartcoherentieoefening.
Tip 2: Om je langer relaxed te voelen, moet je niet langer maar vaker op vakantie gaan. Dus.plan bij thuiskomst snel een nieuwe (korte) vakantie.

Heb je vragen of wil je informatie? Ik bereikbaar op 020- 453 50 57. Je kunt mij natuurlijk ook mailen naar info@trudiedebeijl.nl