Mindfull december. Hoe voorkom je een feestdagenrally

Vroeger haalde mijn moeder met kerst het mooie servies uit de kast en werd de tafel feestelijk gedekt. Wij aten kalkoen met abrikozen maar ook rustig een heerlijke stamppot. Op kerstavond gingen we naar de kerstnachtdienst en op eerste kerstdag keken wij ’s middags naar the Sound of Music. Het was allemaal erg vertrouwd, voorspelbaar en ongecompliceerd.
Tegenwoordig is het allemaal minder eenvoudig. Volgens de reclames moeten we in gala aan tafel en wat op tafel komt moet een culinair hoogstandje zijn. Het moet vooral ook heel erg gezellig zijn, een echte ‘kerstbeleving’ zijn: de kerstlat lig hoog. Want, wat nou als het eten geen Michelinster heeft maar wel heel lekker is, als je niet met een volle tafel aan het kerstdiner zit maar met z’n tweeën of alleen (wat ook best fijn kan zijn) of als de gesprekken anders lopen dan je dacht en er spanning ontstaat?

In de haptotherapie leer je bij jezelf stil te staan, ook in contact met anderen en staan voor wat je wilt. 

1. Stil staan bij jezelf kun je vertalen naar:
niet geforceerd “gezellig” doen tijdens de feestdagen, wanneer je die niet op een traditionele manier wilt doorbrengen. Ga onderzoeken wat wel kan en past. Of niet je gevoelens verbergen als je in gezelschap bent, wanneer je eigenlijk geen zin hebt in deze dagen omdat je bijvoorbeeld een dierbare hebt verloren. Je mag dat best benoemen en je mag daar ook verdrietig om zijn. Je omgeving zal  dat zeker begrijpen en misschien kun je elkaar zelfs wel vinden in die gevoelens. Of laten merken dat je alleen bent met de kerstdagen en dat je daar tegenop ziet.

2. In contact met anderen jezelf blijven voelen, houdt in dat je bijvoorbeeld in een gesprek over en weer vertelt wat voor jou belangrijk is en luistert naar wat de ander belangrijk vindt. Zo kun je reageren op elkaar en tot iets komen wat je samen deelt.

3. Wanneer je besloten hebt om de feestdagen op jouw of jullie eigen manier in te vullen, vul ze dan ook zo in. Dit heet in haptonomische termen staan voor wat je wilt. Zorg dat je leuke dingen op de agenda hebt staan. Voor de één is dat het lezen van dat boek, dat al zolang ligt te wachten, voor de ander is dat een heerlijke wandeling.

Blijf dus niet in kringetjes ronddraaien wanneer je tegen de feestdagen opziet maar maak van te voren een plan. Het kost enorm veel energie om ergens weerstand tegen te voelen en het maakt je bovendien erg moe en je krijgt een vol hoofd (mind-full). Wanneer je voor jezelf duidelijk maakt hoe jij die dagen gaat invullen, hoef je je er niet meer tegen te verzetten en kun je aandacht hebben voor de dingen die belangrijker zijn (mindful).

En dan tot slot: laat financiën niet bepalend zijn. Het gaat niet om geld of hoeveel er op tafel staat, maar om hele andere zaken. Je kunt ook allemaal ergens voor zorgen. Het gaat niet om dure ingrediënten, maar om de aandacht waarmee iets bereid is.

Iemand vertelde mij over rijkdom- en armoedebewustzijn:
Rijkdombewustzijn is kijken naar de mooie dingen die er zijn, naar de dingen die je goed doen en de dingen die je dit jaar voor elkaar hebt gekregen. Je voelt meer verbinding en je zit minder opgesloten in de koker van jezelf. Er komt meer evenwicht tussen niet-doen en doen, tussen zijn en worden.
Armoedebewustzijn is kijken naar dingen die er niet (meer) zijn of naar
dingen die je fout hebt gedaan in jouw ogen waardoor je je slecht gaat voelen.
Rijkdombewustzijn is iets wat je kunt ontwikkelen door bij de positieve dingen stil te staan en op te merken hoe je je voelt.
Dit is wellicht een beeld wat je kunt gebruiken om jouw jaar mee af te sluiten en op een positieve manier vooruit te blikken op het komend jaar.

fijne feestdagen
een gezond 2017
graag tot volgend jaar!

Kijktip:
https://www.facebook.com/OngelooflijkNL/videos/904066933062320/?hc_ref=NEWSFEED

Ter info:
http://www.haptotherapeuten-vvh.nl/vvhpubliek/index.php/vergoeding-haptotherapie/vergoeding-haptotherapie.html
Wil je meer weten? Ik bereikbaar op 020- 453 50 57 en natuurlijk kun je ook mailen naar info@trudiedebeijl.nl