Floreren. Doe je mee?

Floreren. Doe je mee?
De eerste maand van het  jaar is alweer voorbij. Hoe is het met goede voornemens, doelenlijstjes, wensen en verlangens? In hoeverre kunnen we ons welbevinden zelf bepalen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we komend jaar zullen zullen bloeien, floreren?

De officiële omschrijving van floreren is emotioneel, psychologisch en sociaal welbevinden. Het betekent in dagelijkse taal dat je optimaal functioneert. Bij emotioneel welbevinden kunnen we ons allemaal wel iets voorstellen. Je hebt een bepaalde mate aan positieve gevoelens, negatieve gevoelens zijn juist in een bepaalde mate afwezig van en je bent over het algemeen tevreden met je leven. Psychologische welbevinden betekent dat je je op een goede manier als individu kunt ontwikkelen, met een mooi woord heet dit zelfrealisatie. Sociaal welbevinden is het je goed kunnen ontwikkelen in de maatschappij. Wanneer je deze drie componenten ervaart heb je een hoge mate van floreren.

Binnen de haptotherapie houd ik mij al jaren bezig met floreren. In de begeleiding coach ik mensen met uiteenlopende vragen. Hoe kun je je zo ontplooien dat je kunt leven naar de dingen die voor jou belangrijk zijn? Hoe houd je contact met jezelf en je omgeving wanneer de dingen die voor jou belangrijk zijn in het gedrang komen? Hoe houd je contact met je idealen, ook wanneer je niet door je omgeving wordt gesteund? Dit zijn belangrijke levensvragen die kunnen bepalen in hoeverre je floreert.
In de begeleiding die ik geef, ervaar je wat je goed doet, waar je van opent en wat je doet sluiten.

Floreren (dus welbevinden op emotioneel, psychologische en sociaal gebied) heeft veel voordelen. Zo kan welbevinden een bijdrage leveren aan je veerkracht waardoor je beter kunt omgaan met dagelijkse stresssoren en levensgebeurtenissen. Sterker nog, het meemaken van negatieve gebeurtenissen kan je doen groeien. Welbevinden stelt je in staat om met snelle veranderingen om te gaan in de samenleving en te voldoen aan de toenemende eisen van productiviteit.

Ook voor mij als haptotherapeut is het belangrijk om te blijven groeien en mijzelf te ontwikkelen. Momenteel ben ik bezig met een onderzoek naar floreren en hoe dat kan worden beïnvloed.
Zoals gezegd is floreren ook een onderdeel in de haptotherapeutische begeleiding. Het is belangrijk om factoren in kaart te brengen die floreren kunnen beïnvloeden.

Tot slot twee vragen:
* Heb je zin om mee te doen met dit onderzoek? Dat kan, graag zelfs. Je kunt meedoen door de online vragenlijst in te vullen door te klikken op onderstaande link.
http://www.thesistools.com/web/?id=526057
* Ben je nieuwsgierig naar de uitkomsten en wil je een verslag van de resultaten? Dat kan ook. Je kunt mij je e-mailadres geven en wanneer het onderzoek klaar is, kan ik het je opsturen.
Wil je meer weten over haptotherapie of over het onderzoek?
Ik bereikbaar op tel. 020- 453 50 57 en natuurlijk kun je ook mailen naar info@trudiedebeijl.nl