AVG en psychologisch kapitaal

Ook mijn praktijk AVG-proof

Deze e-letter wil ik beginnen met een belangrijk stukje over beveiliging van persoonsgegevens. Eind mei is de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingegaan. Deze wet houdt toezicht in op je persoonsgegevens. Om mijn praktijk AVG-proof te maken, heb ik mijn privacy- en cookieverklaring aangepast aan de nieuwe regels. Je kunt dit zien op mijn website.
Door mijn e-letters word je op de hoogte gehouden van mijn praktijk en van belangrijke ontwikkelingen. Ik wil dit natuurlijk alleen blijven doen wanneer je hier prijs op stelt. Via deze link https://trudiedebeijl.nl/privacybeleid/, kun je op mijn website lezen over het privacybeleid van mijn praktijk. Mocht je je willen uitschrijven dan kan dat via de knop ‘afmelden’ onderaan of door mij een mailtje te sturen.

In het volgende stukje wil ik jullie graag vertellen welke eigenschappen het oplossen van problemen in je leven makkelijker maken.

Psychologisch kapitaalSoms kun je in een fase van je leven zijn dat je het gevoel hebt alleen bezig te zijn met het oplossen van problemen en dat er, als deze opgelost lijken te zijn, dan meteen weer nieuwe problemen ontstaan. Hoe kun je nu op een gezonde manier deze tegenslagen te lijf gaan? Het blijkt dat mensen positieve eigenschappen hebben om de dagelijkse problemen en tegenslagen op een gezonde manier het hoofd te bieden. Een volledig stressvrij leven is natuurlijk niet realistisch maar je kunt wel die eigenschappen zodanig ontwikkelen dat je zo goed mogelijk met tegenslagen om leert gaan, op een manier die bij jou past.

Deze eigenschappen heten psychologisch kapitaal.
Psychologisch kapitaal bestaat uit 4  belangrijke elementen:
1. Optimisme betekent dat je vertrouwen hebt dat iets goed zal aflopen. Je hebt een positieve uitkomstverwachting en je kunt daar invloed op uit oefenen.
2. Hoop is de vaardigheid dat je kunt zien waar je naartoe wilt, dat je ideeën hebt over hoe je dit doel kunt bereiken en dat je met obstakels om kunt gaan.
3. Veerkracht is het opveren na tegenslag, na tegenslag weer opstaan en verder gaan.
4. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt om een taak tot een goed einde te kunnen brengen.
In de haptotherapeutische begeleiding kom ik deze eigenschappen dagelijks tegen bij mijn cliënten. Door contact te maken met wat en wie je werkelijk bent, kun je je eigen veerkracht ervaren en vertrouwen i​n jezelf en in anderen opbouwen. Zo krijgen optimisme en hoop ruimte. Het kan een hele zoektocht zijn naar hoe je een plezierig en betekenisvol leven kunt leiden en hoe je op een gezonde manier met tegenslagen om kunt gaan, die onvermijdelijk bij je leven horen. Hoop en optimisme kunnen hierbij je kompas zijn om dit proces richting te geven.