Alweer toe aan een nieuwe vakantie?

Waarom je meer bij jezelf wilt stilstaan en in het hier en nu wilt leven

Het vakantiegevoel, wat is dat toch? Relaxen, lekker luieren en niets moeten? Of juist actief op pad, nieuwe landen ontdekken, basic kamperen of de Mont Ventoux op de fiets bedwingen? Waar je ook naar op zoek bent, vakantie nodigt je uit bij jezelf stil te staan en helemaal aanwezig te zijn in het hier en nu. 
Door mijn opleidingen heb ik geleerd hoe belangrijk het is om regelmatig rust te nemen. Ik heb geleerd mijn vakantiedagen zorgvuldig over het hele jaar heen te plannen om optimaal gebruik te maken van die momenten van rust en genot. Dat inzicht kwam zeker niet vanzelf. Lang geleden heb ik een periode gehad waarin ik hard had gewerkt. Ik heb toen geleerd hoe belangrijk het is om regelmatig bij mezelf stil te staan en te voelen wat mij goed doet en wat niet. Ik wilde dat inzicht graag delen met anderen en dat was voor mij het moment om het roer om te gooien en met de haptotherapieopleiding te beginnen.

Het leven van weekend naar weekend, van vakantie naar vakantie, soms jaar in, jaar uit, kan een symptoom zijn van oververmoeidheid, overspannenheid of uiteindelijk zelfs burn-out. Het is een teken van teveel in je hoofd zitten, je te weinig opladen en van chronisch oververmoeidheid zijn. Natuurlijk, vakantie geeft je de mogelijkheid het dagelijks leven te ontvluchten en te onthaasten. Maar het kan meer op overleven gaan lijken wanneer je je er aan vastklampt…….

Een groot deel van onze (werk)dag zitten we in ons hoofd, we denken, plannen, regelen en piekeren. Dat is prima, daar is ons brein immers voor gemaakt; we hebben ons hoofd nodig. Maar als we geneigd zijn de hele dag door te jakkeren en ons hoofd lange tijd overuren te laten maken, kunnen regelmatig bewust ‘landen in het moment’ en bij jezelf stilstaan, bijvoorbeeld door je een minuut op je adembeweging te richten, een weldadig gevoel van rust en herstel geven. En als bonus schakel je zo je automatische piloot uit, ga je weer voelen wat belangrijk voor je is en kun je weer zelf actief aan het roer staan van je eigen leven staan!
Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: Je komt dus verder door regelmatig even stil te staan bij jezelf! Voor alle duidelijkheid: Een hele dag bij jezelf stilstaan, is onmogelijk. Maar een aantal keren per dag afstand nemen van je gedachten en je omgeving en bewust worden van het hier en nu, loont dus. We weten, uit onderzoek van TNO, dat het nemen van meerdere korte pauzes per dag, de productiviteit verhoogt en je hoeveelheid stresshormonen verlaagt. Een win-win situatie dus!

 

De afgelopen weken heb ik gewandeld in de Yorkshire Moors. Een prachtige natuur; heidevelden en groene heuvels. Een heerlijke omgeving die volledig uitnodigt om in het hier en nu te zijn: te kijken, ruiken, voelen en proeven (mmm… die teas met heerlijke Engelse scones ….). Vol energie en inspiratie start ik dan ook weer in mijn praktijk.

Tot slot: Wist je trouwens dat mijn praktijk een Facebookpagina heeft? Als je hem leuk vindt, nodig ik je uit om mijn pagina te liken.