Flourishen = de nieuwe trend

Balans in affectiviteit en effectiviteit

Nu alles weer is begonnen en de werkdruk toeneemt, hoor ik regelmatig van cliënten dat zij bezig zijn om to-do lijstjes af te werken. ’s Avonds lig je in bed en je voelt hoeveel spanning je hebt opgebouwd; dat wat je had moeten doen, is nog niet klaar en wat morgen staat te gebeuren, komt waarschijnlijk ook niet af. Zo kan het gebeuren dat je een hekel krijgt aan jezelf. De balans is zoek: te veel moeten en te weinig genieten, kortom te doelgericht.
We gaan even een uitstapje maken naar de positieve psychologie. Er wordt steeds meer bewijs voor gevonden dat het verminderen van klachten alleen niet voldoende is voor je geestelijke gezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat het vergroten van krachten een net zo belangrijk onderdeel is. Kijken naar wat het leven zin geeft, ondanks de problemen of klachten, maakt negatieve aspecten minder belangrijk omdat zij relatief minder gewicht krijgen. Het is dus niet of/of maar en/en.

Negatieve emoties zorgen voor een vecht-vluchtreactie in je lichaam en hebben hiermee een overlevingswaarde. Positieve emoties lijken vanuit evolutionair oogpunt minder waardevol.
Wat geeft hen dan toch waarde en waarom zijn ze dan toch belangrijk?
Dit wordt verklaard met het ‘broaden-and-build model’ van Fredrickson. Zij zegt dat positieve emoties je aandacht, denken en je manier van doen verbreden. Plezier zet bijvoorbeeld aan tot spel en creativiteit, interesse tot onderzoeken en ervaringen opdoen, sereniteit tot genieten. Dit is een situatie waarin je floreert. Je ontdekt en ontwikkelt hiermee mogelijkheden, sterke kanten en bronnen van zingeving.

Haptotherapie spreekt over effectiviteit en affectiviteit.
Effectiviteit kennen we allemaal: je best doen om een bepaald doel te bereiken. Niets mee mis maar ben je echter teveel gefocust op je doel dan bestaat de kans dat je contact met jezelf en je omgeving verliest. Je kunt niet meer genieten, je gaat over je eigen grenzen heen of je voelt ze helemaal niet meer (!) en je bouwt spanning op. Effectiviteit die doorschiet, kan je kijk op je omgeving versmallen.
Affectiviteit daarentegen, houdt de menselijke verhoudingen in de gaten. Het doel wat je wilt bereiken, is niet alleen belangrijk maar de weg er naartoe evenzeer.

Wanneer je echt wilt floreren en een hoge positiviteits ratio (= balans tussen positieve en negatieve emoties) wilt hebben, dan kun je de volgende regel aanhouden:
1. Zet tegenover een negatieve gebeurtenis één of twee positieve.
2. Verlies affectiviteit niet uit het oog
3. Stel jezelf de vraag: ‘waar gaan mijn ogen van twinkelen?’

Het gaat dus om de balans tussen affectiviteit en effectiviteit, tussen positieve en negatieve emoties. Bij een gezond leven en geestelijk welbevinden horen beide emoties. Je vergroot je kracht en je geniet meer wanneer er balans is tussen die twee. Wanneer er langere tijd geen balans is, kost het meer moeite om hem te vinden. Er zijn verschillende interventies mogelijk die je hierbij kunnen helpen, haptotherapie is er een van. Haptotherapie helpt je het contact met jezelf te herstellen waardoor je kunt ontdekken wat werkelijk belangrijk voor je is.