Staycation
De kunst van thuis vakantie vieren
Een leermeester wil ongestoord mediteren en besluit het dagelijks leven te ontvluchten. Hij zoekt een plek waarvan hij denkt dat hij door niets en niemand gestoord kan worden en zijn keuze valt op een grot. Hij neemt afscheid van iedereen, vertrekt naar de grot en begint zijn meditatie. In eerste instantie valt hem de stilte op. Dit sterkt hem in zijn genomen besluit om zonder afleiding te mediteren. Na verloop van tijd echter hoort hij iets. Het lijkt erop of er ergens water druppelt. Hij richt zijn aandacht weer op zichzelf maar blijft het water horen. Het geluid van het water begint hem zodanig af te leiden dat hij zich op een gegeven moment niet meer volledig op de meditatie kan richten. Hij wordt onrustig en het blije gevoel van mediteren is helemaal verdwenen. Hij beseft op dat moment dat er altijd afleiding zal zijn waar hij zich ook bevindt. Hij breekt zijn retraite af en verlaat met een nieuw inzicht de grot.
De bovenstaande parabel maakt duidelijk dat je, waar je ook bent, jezelf meeneemt. Open deur natuurlijk. Maar wie verlangt niet, te midden van drukte en stress, naar een rustige plek waar je kunt doen waar je zin in hebt zonder dat de omgeving een beroep op je doet?
Bijvoorbeeld op vakantie: je kunt weggaan of je kunt thuisblijven. Dat thuis blijven “niet uitrusten” betekent, is een fabeltje. Je moet je verblijf thuis wel goed voorbereiden, net zoals een vakantie waarbij je weggaat.
Er zijn een paar algemene tips voor thuisblijvers:
– ga naar nieuwe plekken (een nieuwe koffietent, museum of park)
– lees geen werkmail, zeg op je werk dat je op vakantie bent (wat ook zo is)
– beweeg door te wandelen, fietsen of te zwemmen
– doe je boodschappen op een andere plek
– luister naar muziek waar je gewoonlijk niet naar luistert
De basis van een geslaagde staycation is: doorbreek je routine en ga bewust op zoek naar nieuwe ervaringen. Op deze manier kom je los van de dagelijkse dingen, ook in je eigen huis.
In mijn praktijk maak ik, naast gesprekken en aanraking op de rug, regelmatig gebruik van positiebepaling. Het is een ervaringsgerichte oefening die je laat voelen en ervaren welke plek je inneemt ten opzichte van iets of iemand en die je bewust maakt hoe je kiest en welke keuzes je maakt. Je ervaart letterlijk aan den lijve of je ook een andere plek kunt innemen in plaats van dat je uit veiligheid voor hetzelfde kiest. Je leert bij de positiebepaling wat je nodig hebt om ‘out of the box’ te handelen en hoe je dat in je leven kunt toepassen. Zo zit je niet meer vast aan een idee (je móet weggaan op vakantie) of een overtuiging (je rust alléen uit als je weggaat) en neemt de kans op een succesvolle staycation toe.
Fijne vakantie-staycation.
Toitoitoi!