Peis en vree aan het kerstdiner; de parabel van de olifant

De feestdagen staan voor de deur. Voor veel mensen betekent dit aandacht verdelen en heen-en-weren tussen familie, kinderen of vrienden. Supergezellig allemaal maar soms kun je last hebben van oude patronen wanneer je langer in elkaars nabijheid bent. Dat kan de nodige stress geven waar je niet op zit te wachten tijdens een feestelijke maaltijd.

Herkenbaar? Lees de volgende Indiase parabel van de olifant.

‘Zes blinde mannen gaan op onderzoek uit omdat ze allemaal de oli­fant willen leren kennen.
De eerste blinde man valt bij aankomst per ongeluk tegen de brede flank van de olifant en kreunt: ‘De olifant is net een muur!’
De tweede blinde man komt toevallig in aanraking met een slagtand en roept: ‘ Wat is dit voor rond, glad en scherp ding? Volgens mij is de oli­fant een speer!’
De derde blinde man krijgt de slurf in handen en stelt: ‘Ik weet het al, de olifant lijkt op een slang’.
De vierde blinde man steekt zijn hand uit en raakt de knie van de olifant: ‘Het is duidelijk: hij lijkt op een boom’, is zijn conclusie.
De vijfde blinde man krijgt toevallig het oor te pakken en zegt: ‘Zelfs de meest blinde man kan hieruit afleiden dat een olifant op een waaier lijkt’.
De zesde blinde man is nog niet begonnen het dier te verkennen of hij krijgt de zwaaiende staart te pakken. Hij roept: ‘ Ik snap het al: de olifant is net een touw.’
De mannen discussiëren luid en lang en komen er niet uit’.

Waar gaat dit over?

Wat wij lezen, is dat alle mensen in het verhaal overtuigd zijn van hun gelijk. Maar er is geen sprake van dat de een meer gelijk heeft dan de ander; ze hebben vanuit hun gezichtspunt allemaal gelijk. Wanneer je het grotere geheel bekijkt, wordt de betrekkelijkheid van ieder afzonderlijk duidelijk. De discussies van de blinden leveren hen niets op omdat iedereen aan zijn eigen waarneming en interpretatie vasthoudt zonder zich te verdiepen in datgene waar anderen het over hebben. Je krijgt pas een goed beeld van ‘de olifant’ of van welk ander onderwerp of situatie dan ook, als je bereid bent te delen, te luisteren en elkaar aan te vullen.

Luisteren en kijken naar wat de ander te vertellen heeft en wat dat voor die persoon betekent, kan voor meer acceptatie zorgen en meer verbinding. En is dat geen mooie kerstgedachte?