Ontspullen?

Overzicht, duidelijkheid en rust

De vakantie ligt achter je, je hebt nieuwe energie opgedaan en je blik richt zich op wat je de komende maanden gaat doen. Hoe zorg je ervoor dat jij je de komende tijd kunt bezig houden met de dingen die echt belangrijk voor je zijn? Wat helpt je te focussen op wat je graag wilt doen?
Belangrijk is dat je in een omgeving bent waar weinig onnodige afleiding is. Een huis waar veel in staat wat niet wordt gebruikt, kan onrust geven en je afhouden van je doel. Je kunt je dus afvragen hoe je huis eruit ziet na een zomer vol buitenleven: het kan rommelig zijn geworden door spullen die zijn blijven staan na je vakantie, die je gebruikt hebt in de tuin of die gewoon inmiddels om een andere plek vragen. Een rommelig huis helpt je niet bij het focussen.
Wat doe je eraan?
Het antwoord is: minimaliseren oftewel ontspullen. Door te ontspullen, krijg je meer overzicht, rust en focus. Je krijgt overzicht omdat je geen chaos meer om je heen hebt, duidelijkheid omdat je precies ziet wat er voor jou echt belangrijk is en rust omdat je alleen de dingen om je heen hebt die horen bij jouw essentie. Dit is vervolgens het enige wat je moet managen en het geeft rust en ruimte.
Doordat je onnodige dingen uit je huis verwijdert, onstaat er focus. De focus om je te richten op één taak en die goed af te ronden en de focus om steeds weer te kiezen waar je prioriteiten liggen.

Het wordt dus de hoogste tijd om op te ruimen en te ontspullen. Maar soms is het niet makkelijk iets weg te gooien. Hoe zit dat nou?
Spullen krijgen waarde door de functie die ze hebben, door de informatie die ze kunnen geven en door de emotionele gehechtheid die ze kunnen hebben. Je brein overdrijft deze drie aspecten zou je kunnen zeggen en dus doe je niks weg.
Zo kan het gebeuren dat je veel in je omgeving hebt wat je niet gebruikt maar wat wel in de weg staat.
Je kunt als ezelsbruggetje de 20/20/1 regel gebruiken: alles wat goedkoper is dan 20 euro en binnen een straal van 20 km te verkrijgen is en wat je al een jaar niet hebt gebruikt, kan weg.

Ontspullen kan heel bevrijdend werken. Er ontstaat ruimte in je huis en daardoor ook ruimte in je hoofd. Ruimte voor nieuwe, creatieve ideeën en plannen. Helderheid om lijnen uit te stippelen en verbanden te zien. Een nieuw doel en een nieuwe weg te ontwikkelen.

Succes met ontspullen!