Meevaren op je sinusgolf: vergroot je eigen wijsheid

”Kind words can be short and easy to speak, but their echos are truly endless”

Een uitspraak van moeder Theresa en een voorbeeld van wijsheid.

Je kunt altijd kiezen hóe je iets zegt. Maar vooral ook wannéér je iets zegt of wanneer je juist beter stil kunt zijn. Soms is het wijs om je mond te houden en soms is het wijs om duidelijk je grenzen aan te geven.

Onderzoek in Canada heeft uitgewezen dat onze wijsheid mede bepaald wordt door de variabiliteit (veranderlijkheid) van onze hartslag. Volgens Prof. I. Grossmann (Universiteit Waterloo, Canada) hebben mensen met een grotere variatie in hun hartslag betere prestaties in functioneren van de hersenen zoals bijvoorbeeld van het werkgeheugen. Ook ontdekte hij dat mensen met een hogere Hartritmevariabiliteit (HRV) een grotere capaciteit hebben om verstandig of wijs te redeneren.
Dit heeft uitleg nodig.

HRV is de tijd die tussen je hartslagen zit. Die is niet altijd hetzelfde. Wanneer je inademt, neemt je hartslag iets toe en wanneer je uitademt, wordt je hartslag iets trager.
Het versnellen en vertragen van je hartslag wordt HRV genoemd.
De mate van samenhang in de HRV heet hartcoherentie.
Wanneer de versnellingen en vertragingen regelmatig zijn, wordt dat een coherent hartritme genoemd. Op een PC feedback programma wordt van deze versnellingen en vertragingen een lijn gemaakt die de vorm heeft van een sinus; een glooiende lijn. Wanneer je een coherent hartritme hebt, heeft deze sinus een harmonisch patroon. Je voelt je hierbij ontspannen, je hebt een rustig hoofd en lichaam.
Het kan ook zijn dat de sinus onregelmatig is en je een lijn ziet met scherpe pieken en dalen. Je spreekt dan van incoherentie. Door een incoherent HRV kun je je minder goed concentreren en focussen, stem je minder goed af op je omgeving en kun je dingen zeggen die minder wijs zijn en waar je achteraf spijt van kunt hebben.
De HRV wordt onder andere door ademhaling, zenuwstelstel en hormonen beïnvloed .
Wanneer je rustig in en uitademt door je hart en je herhaalt dit regelmatig dan neemt je HRV toe. Volgens het onderzoek van Grossmann is deze toename gerelateerd aan een minder gekleurd en een wijzer oordeel.

Je kunt zelf veel aan een goede HRV doen door bijvoorbeeld gezond te leven, goed om te gaan met stress en regelmatig te bewegen. Hartcoherentie oefeningen kunnen hierbij een ondersteuning geven.

Tot slot nog een paar links voor als je meer wilt lezen of een filmpje wilt zien over hartcoherentie:

1. Om te kijken: Onze emoties beïnvloeden onze omgeving meer dan wij denken: http://ow.ly/2fY2300EjO0
2. Om te lezen: https://www.heartmath.org/articles-of-the-heart/generous-others-youll-happy/