Lekker slapen begint als je wekker gaat

Lekker slapen begint als je wekker gaat
De dag begint, hoe begin jij je dag?

Deze week maakte ik op het eind van de dag een wandeling door het Vondelpark. De lente is duidelijk in aantocht; vogels zongen en tjilpten. Toen het donker werd, was het ineens stil. De vogelwereld ging -lekker- slapen. Een gezond mens kan bijna altijd slapen, ook als het niet perse nodig is maar gewoon omdat hij dat fijn vindt. Helaas is lekker slapen niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

Slaapproblemen zijn zo oud als de wereld. Job (oude testament) had slapeloze nachten. In de werken van Shakespeare komen veel slapeloze figuren voor.

Bij slapen kunnen psychologische oorzaken een rol spelen maar slapen is ook gedrag, waar ieder zijn eigen vorm aan geeft. Ook de manier waarop wordt omgegaan met slapen is van belang. Die is door de eeuwen heen veranderd: in de middeleeuwen was het gewoon om een slaapruimte met anderen te delen. Later, vanaf de industrialisatie, kwamen er gescheiden kamers voor gezinsleden.

Een paar feitjes op een rij:

  • Een biologische klok reguleert je slaap-waakritme.
  • Slaapklachten komen zeer frequent voor. In de geindustrialiseerde wereld behoren zij tot de meest voorkomende  lichamelijke en psychische klachten.
  • Per jaar gaat drie procent van de mensen naar de huisarts met een slaapklacht.
  • De meeste mensen met slaapklachten hebben last van insomnia. Dit is moeite met inslapen of doorslapen of je niet uitgerust voelen na de slaap.

Het volgende is belangrijk:

  • Moeilijk inslapen heeft vaak te maken met het verleden.
  • Moeilijk doorslapen heeft vaak te maken met de toekomst.

Wanneer je lekker wilt slapen, is het belangrijk hoe je overdag met jezelf omgaat. En dat met jezelf omgaan begint op het moment waarop je opstaat. Let je niet op jezelf en wil je ’s avonds wel lekker in slaap vallen dan kan het zijn dat je door de dag heen zoveel adrenaline en cortisol -stresshormonen- hebt opgebouwd dat je lichaam (te) lang werk heeft om dit af te breken en je dus niet in slaap valt. Dat kan eens een keer voorkomen, maar wanneer het vaak voorkomt, kan het je prestaties en je humeur over dag negatief beinvloeden. Dus met andere woorden: hoe zorg je voor jezelf gedurende de dag?

Hier volgen een paar algemene algemene tips en trics:

  1. overdag regelmatig pauzes nemen
  2. 3 maaltijden per dag “mindfull” eten
  3. bij thuiskomen je werkdag afsluiten met een ritueel waardoor er een knip wordt gezet tussen je werkdag en je vrije avond
  4. niet meer werken na 21.00 uur

Van een andere orde zijn de volgende vragen: hoe geef je je grenzen aan op je werk en thuis? Doe je dit op tijd of ben je vaak te laat of geef je geen grenzen aan? En doe je dat omdat je ze niet voelt of omdat je het niet durft? Hoe maak je contact met je collega’s op het werk? Durf je om steun te vragen wanneer je dat nodig hebt?

De antwoorden op deze vragen zijn voor iedereen verschillend maar maken duidelijk waar je jezelf blokkeert of terughoudt. Ze geven inzicht in de oorzaken van je opgebouwde stress die de oorzaak kan zijn dat je minder makkelijk in slaap valt.

In mijn praktijk krijg ik regelmatig mensen met slaapklachten. Je kunt gecoacht worden om anders met jezelf om te gaan waardoor je zorgt dat je overdag niet teveel stress (hormonen) opbouwt. Haptotherapie heeft hier goede mogelijkheden voor.