Je hart is geen metronoom

Hoe klopt jouw hart?

De zomertijd is ingegaan, de dagen worden langer, ik ben blij en voel nieuwe energie. Het is buiten nog fris maar toch is de onmiskenbare conclusie: het is lente en de zomer is in aantocht! De vogels zingen mij wakker en de narcissen schieten uit de grond. Mijn hart maakt een sprongetje en gaat van blijdschap sneller kloppen.

Op een moment zoals hierboven lijkt alles vanzelf te gaan. Je bent blij en je voelt je goed.
In mijn praktijk kom je echter meestal wanneer het juist even niet meezit, je vragen hebt over hoe je spanning in je lichaam kunt verminderen of wanneer je te druk bent en jezelf dreigt te verliezen.
Mensen vragen mij vaak wat ze kunnen doen om weer in een ‘flow’ te komen.

Hartcoherentie is een zelfhulpmethode waarmee je door oefeningen de stressreacties van je lichaam eenvoudig kunt verminderen. Je hart klopt niet regelmatig zoals een metronoom maar versnelt en vertraagt gedurende de dag. Dit komt omdat je hart reageert op emoties die horen bij je dagelijks leven. Meestal sta je er niet bij stil hoe je hart klopt. Je aandacht gaat pas naar je hart wanneer het minder regelmatig klopt of wanneer het bonkt of overslaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je gestresst bent of wanneer je boos of bang bent. Je kunt daar onrustig van worden en dat kan op zich ook stress geven. Met de hartcoherentie-oefeningen kun je in een stress situatie de top van de stress verminderen waardoor je die beter kunt hanteren. Ik maak regelmatig gebruik van de hartcoherentie technieken in mijn behandelingen.

Hoe werkt hartcoherentie?

Tussen je hart en je hoofd lopen zenuwvezels die info uitwisselen. Wanneer je gestresst bent, bang of boos gaan er signalen naar je hoofd die ervoor zorgen dat je niet meer goed kunt nadenken of geen overzicht meer hebt over een situatie (corticale inhibitie). Je kunt dan bijvoorbeeld dingen zeggen die achteraf niet zo handig zijn. Dat is iets wat veel mensen kennen maar wat weinig mensen leuk vinden. Met hartcoherentie technieken kun je ervoor zorgen dat je hartritme weer in balans komt en coherent wordt: je hart en je hoofd werken dan goed samen (corticale facilitatie). Je voelt het aan een helder, rustig hoofd en een ontspannen lichaam.

Redenen om hartcoherentie oefeningen te doen:

1. je bevordert je veerkracht: dit is de capaciteit om je effectief op stressvolle situaties voor te kunnen bereiden, ermee om te gaan en ervan te herstellen, ook wanneer het tegenzit.
2. door de oefeningen te doen, neemt je hart-brein synchronisatie toe waardoor systemen in je lichaam in balans blijven, dit heet homeostase.

De verschillende hartcoherentie-oefeningen kun je in verschillende situaties toepassen.
Met de eerste oefening (Neutral) zorg je ervoor dat je lichamelijk coherent (rustig en ontspannen in je lichaam) wordt.

Met de tweede oefening (Quick Coherence) maak je een verdieping met een positieve emotie waardoor je naast de fysieke coherentie ook psychisch coherent (rustig en helder in je hoofd) wordt. Er zijn ook oefeningen waarbij je je kunt voorbereiden op een moeilijk gesprek. Of een oefening waarbij je een specifieke gebeurtenis kunt herkaderen wanneer die voor jou niet goed is geweest.
Je leert de oefeningen in te zetten voor stressreductie en emotieregulatie. Ze zijn simpel, effectief en oplossingsgericht en direct toepasbaar in elke situatie.
In mijn praktijk kun je kiezen om te werken met het Stress Reductie programma van HeartMath. Dit bestaat uit een werkboek met 7 sessies waarin de oefeningen en de fysiologie worden uitgelegd.
Wanneer je 7 sessies teveel vindt, kun je ook kiezen om in een paar behandelingen enkele oefeningen te leren toepassen in je dagelijks leven.
Je kunt tijdens de behandeling gebruik maken van het PC feed-back programma en thuis kun je oefenen met een mobiel apparaatje.

(Bron: werkboek stressreductie programma van HeartMath Benelux)