Flow of Quick Win? Een 5 minuten meditatie

Flow is dichterbij dan je denkt.

Een leraar psychologie loopt rond in het klaslokaal en vertelt over het omgaan met stress. De leraar heeft een glas water in zijn hand. Alle leerlingen verwachten de vraag of het glas halfvol of halfleeg is. In plaats daarvan vraagt de leraar met een glimlach op zijn gezicht: “Hoe zwaar is dit glas?”
De leerlingen geven antwoorden variërend van 25 gram tot 200 gram.
De leraar antwoordt: “Het absolute gewicht doet er niet toe. De zwaarte hangt vooral af van hoe lang ik het vasthoud. Als ik het een minuut vasthoud, is het geen enkel probleem. Na een uur krijg ik pijn in mijn arm. En als ik het glas de hele dag vasthoud, zal mijn arm gevoelloos worden en verlammingsverschijnselen vertonen. Hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt.”
De leraar vervolgt: “Stress en zorgen zijn als dat glas water. Er even aan denken is geen probleem. Als ik er langer aan denk, zal het me pijn gaan doen. Als ik er de hele dag aan denk, zal het me verlammen. Ik zal tot niets meer in staat zijn.”
Het is belangrijk om stress en zorgen los te laten. Zo vroeg als je kunt. Accepteer je situatie en richt je aandacht op wat je wel kunt doen. Vergeet niet om het glas water op tijd neer te zetten.

Regelmatig krijg ik de vraag van cliënten wat ik doe om rustig te blijven. Ik glimlach dan altijd maar een beetje omdat de vraag iets zegt over de behoefte van de vraagstel(st)er. Rust en positieve energie komen niet vanzelf. Zeker niet bij mensen die stressgevoelig zijn. Het is dan hard werken om jezelf minder gevoelig te maken voor stress-prikkels en te leren je open te stellen voor mooie ervaringen en prettige gevoelens.

Een 5 minuten meditatie kan je hierbij helpen en is makkelijker dan je denkt.
Het eerste wat je leert als je gaat mediteren is dat je je verwachtingen kan loslaten. Want wat je er ook maar van verwacht, het weerhoudt je van het mediteren.
Meditatie is vooral waarnemen wat er op dit moment is:

  • Je gaat hiervoor zitten op een rustige plek:
    Je gaat met je aandacht naar je rug, vervolgens verplaats je je aandacht naar je schouders, rechterarm, linkerarm, nek, hoofd, gezicht, borst, buik, billen, rechterbeen, rechtervoet, linkerbeen, linkervoet.
  • Dan verplaats je je aandacht naar je adem en je probeert deze gedurende 5 ademhalingen volledig te volgen.
    Het is niet erg wanneer je afdwaalt. Merk het gewoon op zonder oordeel en verplaats je aandacht weer opnieuw naar je adem.

Wat leveren deze 5 minuten je op?
Het kan je opleveren dat je in een ‘flow’ komt. Dit is een staat van zijn die je bereikt als je ergens helemaal in opgaat en met al je aandacht bent bij wat je doet. Het kost geen energie maar levert juist energie op.

Flow is op elk moment dichterbij dan je denkt.

Bron: Poweracadamy