Emotie en lichaam: je lichaam liegt nooit.
over emotie en lichaam
Wat is eigenlijk emotie? Emotie is een signaal van je lichaam dat reageert op iets of iemand in de omgeving.
Je ruikt, ziet, proeft, hoort of voelt iets waarop je lichaam reageert met bijvoorbeeld boos worden, blij zijn, verdriet hebben of bang zijn. Een emotie kan plotseling ontstaan, je kunt er niet zoveel aan doen.
Wanneer je niet bewust bent van je emoties en je alleen van daar uit handelt, kun je geen onderscheid maken tussen ‘wat hoort er wel of niet bij mij’ en ‘wat hoort er wel of niet bij de ander’. Wanneer je je emoties bewust kunt ervaren, kun je ze weliswaar nog steeds niet controleren maar wel beter managen. Door jezelf regelmatig de vraag stellen ‘Wat gebeurt er met mij?’, kun je de emotie voelen en beter hanteren.
Wanneer je contact met je lichaam kunt maken, signalen van je lichaam kunt waarnemen, veiligheid kunt ervaren, kan er meer ruimte ontstaan tussen je emoties en gevoelens. Als er meer ruimte komt, kun je beter onderscheiden wat wat is en wat bij wie hoort.
In de haptotherapie kun je leren om in openheid je emoties tegemoet te treden, te luisteren naar je lichaam en de betekenis van de signalen te begrijpen. Je lichaam liegt niet, zoals Ted Troost, een bekende haptotherapeut en auteur van het gelijknamige boek heeft geschreven, maar het is best een hele toer om je lichaam goed te ‘verstaan’.
Wanneer je geen verbinding met je lichaam maakt, ga je ook steeds minder voelen, vooral in een maatschappij, waar het met name gaat om effectiviteit en niet om affectiviteit.
In mijn haptotherapie-praktijk kom ik vaak mensen tegen die emoties proberen te onderdrukken. Maar een emotie onderdrukken, is zoals het onder water proberen te houden van een ballon. Dat kost veel kracht en energie en dus fysieke spanning. Hierdoor krijgen veel mensen klachten: rugpijn, hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie, nek/schouderklachten of worden depressief. Hoe harder je vecht tegen de emoties hoe liever ze naar boven willen komen.
In de behandelingen haptotherapie leer je waar te nemen wat er in je lichaam gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld gaan opmerken wanneer je ‘in je lichaam bent’, wanneer je ‘vertrekt’ uit je lijf, of wanneer je van ‘binnenuit opent of sluit’. De behandeling is helemaal afgestemd op jou.
Luisteren naar je lichaam is belangrijk: je krijgt meer gevoel voor de richting waarin je je eigen weg kunt gaan, van binnenuit gedragen en in contact met jezelf en je omgeving.
Twee boeken over dit onderwerp zijn leuk om te lezen:
1. Paul Verhage: Intimiteit. Dit boek vormt een drieluik met de boeken Identiteit (2012) en Autoriteit (2015).
2. Ted Troost: Het lichaam liegt nooit.