De verkeerde kant op fantaseren

Hoe zet je je gepieker uit?

Driekwart van de mensen maakt zich op zondagavond zorgen over de aankomende werkweek. Als je maar vaak genoeg piekert – of de verkeerde kant op fantaseert – kan dit chronische stress veroorzaken in je brein.
Soms kunnen op je werk vervelende dingen plaats vinden die stress geven. De manier waarop je hiermee omgaat in je gedachten kan de stress nog verergeren.
We maken onze dagelijkse stress heviger tijdens dagdromen en met dagdromen zijn we maar liefst 47 procent van de tijd bezig. Tijdens de andere 53 procent richten we ons op het heden, op wat er op dit moment gebeurt. Onderzoek toont aan dat we gedurende die momenten op een stabiele manier gelukkig zijn.
De stress zit hem dus in die 47 procent. Zo lang dagdromen positief zijn, is er niks aan de hand. Maar besteed je deze tijd vooral aan de verkeerde kant op fantaseren – wat piekeren eigenlijk is – dan heeft dat een remmende werking op hoe gelukkig je je voelt.
Gepieker is zelden van nut. Het dient geen enkel nut om na te blijven denken of iets wel goed ging. En voor je hersenen maakt het niet uit of je iets in real life meemaakt of in je gedachten: het effect ervan is even heftig en activeert in beide gevallen ons stress-systeem. Je lichaam maakt het stresshormoon cortisol aan wat je lichaam in een ‘fight-flight’ stand brengt.

Wat te doen?
Je hersenen zijn gewend aan piekeren, ze moeten dus intensief getraind worden om nieuwe paden aan te leggen. Veel psychologen erkennen het belang van de vaardigheid om je bewust te worden van je gedachten en deze te beheersen.

Om jezelf te trainen kun je jezelf twee vragen stellen:
1. Als ik terug kijk, heeft het piekeren mij dan geholpen om een probleem op te lossen? (is vaak niet zo en zo leer je het af)
2. Stel dat mijn problemen verdwenen zijn, wat is het eerste dat ik morgen zou doen als ik wakker word? (hierbij ga je nadenken over hoe je leven eruit zal zien zonder gepieker)

Er zijn nog meer manieren om het gepieker een halt toe te roepen. Mindfull leven, zoals haptotherapie voorstaat, helpt je om je leven niet alleen door je gedachten te laten bepalen maar ook bewust te worden van je eigen gevoelens en de mogelijkheid om keuzes te maken op basis van wat je in jouw beleving als goed ervaart. Zo kun je je eigen authenticiteit ontwikkelen wat bijdraagt aan je geluksgevoel.