Het is zover. Vanaf maandag 11 mei ben ik weer in de praktijk om je te begeleiden in nabijheid, en met aanraking voor wie dat wil. Ik kijk ernaar uit want ik heb het werken in de praktijk gemist. Natuurlijk werk ik met hygiëne maatregelen binnen de richtlijnen van het RIVM en onze beroepsvereniging.
Ook heb ik een manier ontwikkeld om je te behandelen op 1,5 meter, als je dat fijn vindt. Het is een beproefde methode die de laatste twee maanden waardevol is gebleken, waarbij je jezelf leert te begeleiden en wat je goed kunt toepassen in je dagelijks leven. Ik vind het een mooie aanvulling op de normale manier van werken.
Dit leg ik hieronder uit.
In de haptotherapie maken mensen contact met emotioneel voelen via fysiek voelen, met behulp van onder andere de aanraking. Wanneer nabijheid en aanraking te weinig in je leven zijn, kan emotionele armoede ontstaan. Een schraalheid waar mensen echt last van kunnen hebben.
Momenteel leven wij in een in een samenleving waar van ons juist minder nabijheid en aanraking wordt gevraagd, omdat dit de fysieke gezondheid bevordert. Doorgaand op bovenstaande gedachte dreigt bij afwezigheid van nabijheid en aanraking, afstand naar het gevoelsleven te ontstaan en afname van emotioneel welbevinden.
In de haptotherapeutische begeleiding heeft aanraking een eigen plek. Maar daar blijft niet bij. Haptotherapie biedt naast de fysieke aanraking veel meer mogelijkheden om bij het gevoelsleven stil te staan. Er zijn twee fenomenen die hierbij een rol spelen en die uitgebreid zijn beschreven in de literatuur.
Ik zal de fenomenen hieronder toelichten.
1. Het eerste fenomeen gaat over doorvoelen.
Dit is het fenomeen dat wanneer een hand op bijvoorbeeld je rug ligt, je niet alleen de plek voelt waar de hand van de aanraker ligt, maar je als aangeraakte je hele rug kunt voelen, je benen, armen en hoofd, ook al worden ze niet letterlijk aangeraakt. Dit ervaren doet iets met de aangeraakte op emotioneel vlak. Mensen kunnen zich onder andere weer een geheel gaan voelen, zich geaccepteerd voelen, gezien voelen, een gevoel van thuiskomen hebben enzovoorts.
Mijn ervaring in de 20 jaar dat ik mijn vak uitoefen is, dat wanneer iemand zichzelf aanraakt door bijvoorbeeld een hand op buik of bovenbeen te leggen en daar bewust bij stil staat, hetzelfde fenomeen optreedt. Cliënten geven aan dat zij zich daarna meer ontspannen voelen, een minder druk hoofd hebben, minder angstig zijn en milder zijn naar zichzelf.
Een bijkomend voordeel is dat dit mensen minder afhankelijk maakt van een therapeut.
Wanneer de samenleving vraagt om fysiek minder dicht bij elkaar te zijn, is jezelf aanraken en doorvoelen een belangrijk middel om via fysiek voelen contact met je gevoelsleven te maken. En daar kan ik je bij begeleiden.
Wanneer je je hiervan bewust bent, kun je volgende stap nemen.
2. Het tweede fenomeen is circumsensus. Dit is het vermogen om de ruimte om je heen te voelen. Voor deze ruimte kun je je leren openen en sluiten. Wanneer je je ervoor opent kun je gevoelsmatig contact hebben met de mensen om je heen. Dit kennen we allemaal; je kunt bij elkaar zijn zonder dat er gepraat wordt, en je toch helemaal geaccepteerd voelen door degene met wie je bent en je bij die persoon veilig voelen.
Je kunt leren voelbaar aanwezig te zijn, met of zonder woorden, met of zonder aanraking en je kunt leren dat je kunt uitstrekken naar de ruimte om je heen, en je samen met een ander kunt voelen. Dit ‘uitstrekken’ naar je omgeving heet circumsensus.
Doorvoelen en circumsensus worden in de literatuur herhaaldelijk en uitgebreid beschreven. In het licht van de huidige ontwikkelingen in de samenleving, krijgen deze fenomenen opnieuw betekenis. Dit is het antwoord op hoe we onszelf kunnen helpen met contact te maken met ons gevoelsleven.
1.5 meter hoeft dus niet automatisch emotionele armoede in te houden.
Minder aanraking hoeft dus niet meteen afsluiten van je gevoel naar jezelf en naar anderen te betekenen.
Bewustwording van deze aangeboren fenomenen en mogelijkheden om je hierin te kunnen ontwikkelen, maakt een 1.5 meter samenleving gemakkelijker te dragen. Haptotherapeuten hebben een jarenlange scholing gehad om mensen met behulp van deze fenomenen te begeleiden.
Begeleiding met haptotherapie is dus mogelijk in verschillende vormen, met en zonder aanraking, wat voor jou goed voelt.
Voor degenen die nog meer willen weten over de theoretische onderbouwing:
Boek: Frans Veldman, Levenlust en Levenskunst
Tijdschrift: International Journal for Haptotherapy & Haptonomy.
https://ijhh.org/