De kracht van dankbaarheid. Regelmatig hierbij stilstaan maakt gezonder en gelukkiger.
Laatst had ik een gesprek met vrienden. We zaten in een hele drukke periode. Sommigen waren al langere tijd moe en voelden zich wat gestrest.
Al pratend ontdekten we dat we hadden gezocht naar een manier om daar goed mee om te gaan. Wat bleek? We hadden dezelfde manier gevonden. Het hielp om op het eind van de dag stil te staan bij iets wat ons goed had gedaan of waar we dankbaar voor waren. De meesten van ons schreven deze momentjes ook op.
In een drukke of onrustige periode lukt het niet altijd om je iets te herinneren waar je dankbaar voor bent. Toch was onze ervaring dat wanneer je er bewust bij stilstaat, er altijd wel iets is om dankbaar voor te zijn. Vaak zijn dit (juist) geen grote meeslepende dingen, maar alleen een kort gesprek, een gebaar van iemand of een mooie lucht.
Op deze manier terugblikken op de dag en nagaan wat mij goed heeft gedaan of waar ik dankbaar voor ben, is inmiddels een gewoonte geworden. Een heel goede en gezonde gewoonte blijkbaar. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat het herinneren van een mooi moment of gebeurtenis waar je dankbaar voor bent, een positief effect heeft op je (mentale) gezondheid. Je kunt je brein dus op een gezonde manier trainen door stil te staan bij waar je dankbaar voor bent.
De voordelen van dankbaarheid worden door de positieve psychologie (waarin wordt uitgegaan van de krachten van de mens en niet hun klacht) uitgebreid beschreven.
Door actief bezig te zijn met dankbaarheid, kun je positieve ervaringen weer gaan herbeleven, wat je helpt om moeilijke ervaringen positief te interpreteren.
Dankbaarheid beschermt je in moeilijke tijden doordat je je de fijne momenten herinnert. Het vormt een tegenhanger van je negatieve gevoelens wanneer je bijvoorbeeld gestrest bent. Maar het verhoogt ook je welbevinden en de beleving van positieve emoties. Door dankbaarheid ervaar je meer optimisme, slaap je er beter en heb je een intenser geluksgevoel.
Hoe pak je dat aan in jouw dagelijks leven? Dat kan met twee relatief eenvoudige tips.
1. Houd een dankbaarheidsdagboek bij. De wetenschap heeft aangetoond dat het bijhouden van een dagboek al na een paar weken een effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid (Seligman).
2. Stel jezelf een paar keer per week drie vragen voor het slapen gaan:
• Wat heb ik vandaag gedaan waarover ik tevreden ben?
• Wat deed iemand anders waarover ik tevreden ben?
• Wat zie, hoor, ruik en proef ik nog meer waarvoor ik dankbaar ben?
Het lijkt erg vanzelfsprekend maar veel mensen hebben moeite om dit consequent te doen. t Zie het als een vorm van hygiëne, niet fysiek maar mentaal. Net zoals je bijvoorbeeld dagelijks je lichaam verzorgt en je tanden poetst- dit sla je niet over omdat het belangrijk is voor je gezondheid. Het herinneren en tonen van dankbaarheid is een vorm van mentale hygiëne en zeker de moeite waard. Meer dankbaarheid leidt tot meer optimisme, meer welbevinden en meer geluk.
Wil je meer dankbaarheid in je leven? Leg een notebook of iets waar je makkelijk in schrijft naast je bed en schrijf op waar je die dag dankbaar voor was.
Ik ben bereikbaar op tel. 020- 453 50 57 en via info@trudiedebeijl.nl